קצבת זקנה היא הסכום החודשי אותו מקבלים אזרחי ישראל לאחר הגעתם לגיל פרישה, בכפוף לעמידה בקריטריונים הקבועים בחוק. לא מדובר על פנסיה, אלא על קצבה ממשלתית המתקבלת על ידי המוסד לביטוח לאומי. הזכאים לקצבת זקנה מקבלים סכום נמוך למדי, אשר לא ניתן להתקיים ממנו על מנת לחיות בכבוד.
יוקר המחייה במדינת ישראל, מחייב את האזרחים להשיג מקורות הכנסה נוספים כגון פנסיה ממקום העבודה, חסכונות אישיים ומקורות מימון אחרים, כדי לשמור על רמת חיים סבירה.
מהו סכום הקצבה? האם היא תלויה בהכנסות אחרות? וכיצד ניתן להיעזר בדירת המגורים שלכם על מנת להגדיל את ההכנסות? צוות ירושה עצמית עם כל התשובות.
קצבת זקנה סכום לפי גיל
סכום קצבת זקנה בסיסית עומד נכון לכתיבת שורות אלה במדינת ישראל על 1,596 ₪. לא יאמן אבל זה הסכום. זהו סכום בסיסי, אליו מתווספות תוספות שונות לזכאים.
גיל המבוטח משפיע אף הוא על הסכום, כאשר הסכום עולה ב- 90 שקלים נוספים לאחר גיל שמונים. באופן כללי הסכום משתנה גם לפי שנת הלידה של מקבל הקצבה, בהתאם לשינויים בגיל הפרישה שנעשו עם השנים.
קצבת זקנה לפי מבחן הכנסות
מי שמגיע לגיל פרישה יהיה זכאי לקבל קצבת זקנה, רק אם אינו עובר את תקרת ההכנסות הקבועה בחוק – מעבודה או שלא מעבודה, לא כולל הכנסה מפנסיה.
מי שעובר את תקרת ההכנסות המותרת, יקבל את הקצבה ללא תלות בגובה ההכנסות שלו – רק לאחר גיל 70.
קצבת זקנה ניכויים ותוספות שונות
למרות הסכום הקטן מלכתחילה, המדינה מנכה מקצבת זקנה דמי ביטוח בריאות חודשיים בהתאם לנתונים שונים של המבוטחים.
עם זאת, ייתכנו תוספות לסכום הבסיסי של הקצבה, והיא עשויה לגדול בהתאם לזכאויות שונות כגון: מספר שנות ותק הביטוח של המבוטח, תוספת דחיית קצבה, תוספת קצבת זקנה לנכים, תוספת השלמת הכנסה לקצבת אזרח ותיק, קצבת שאירים עבור אלמנים ואלמנות, תוספת עבור בני משפחה תלויים כמו בני זוג וילדים ועוד.
גם לאחר התוספות, הסכומים נשארים מאוד נמוכים ועשויים להגיע ביחד עם קצבת הזקנה, רק לכמה אלפי שקלים בודדים.
מקורות מימון נוספים לקצבת זקנה
כפי שניתן להבין, קצבת זקנה או קצבת אזרח ותיק, עומדת על סכומים נמוכים מאוד גם לאחר תוספות שונות, לכן אינה מספיקה לכלכל אף אדם לאחר הגיעו לגיל פנסיה.
עד לשנת 2008 לא הייתה כל חובה במדינת ישראל לחסוך לפנסיה. משום כך, קיימים היום אזרחים רבים שאין להם פנסיה או שיש להם פנסיה נמוכה מאוד.
כאשר מדובר על מי שהיה עצמאי המצב גרוע יותר, שכן רק בשנת 2017 חלה חובה על עצמאים להפריש לפנסיה. לכן מי לא חסך בדרך אחרת – נשאר ללא כל פנסיה.
למעשה, נתונים מחקריים של הלמ"ס מראים שלמעל 70% מהתושבים בגיל 65 ומעלה אין הכנסה מפנסיה, מהון או מעבודה. מדובר על מאות אלפי קשישים בישראל.
יתר האזרחים חוסכים מחוץ למסגרת הפנסיה למשל בקופות גמל, ביטוחי מנהלים ומוצרי חיסכון משתלמים אחרים, משקיעים את כספם במקומות שונים כמו שוק ההון ונדל"ן, לרבות השקעה בנכס המשמש אותם למגורים.
למרות זאת, פעמים רבות מוצאים עצמם אזרחים ותיקים עם מקורות מימון בלתי מספקים לאחר הפנסיה, אשר גורמים להם לחפש אחר מקורות מימון גדולים ומשתלמים יותר לצרכיהם השונים.
מקור המימון המוכר ביותר לבני הגיל השלישי הוא משכנתא הפוכה, אשר ידועה בחסרונות הרבים שלה, אבל כדאי לדעת שיש גם אפשרות אחרת.
ירושה עצמית לצורך הגדלת הכנסות בגיל השלישי
מודל ירושה עצמית, מאפשר לבעלי דירות בגיל השלישי לנצל את הערך של דירת המגורים שלהם – על מנת לממן את מחייתם. בדרך זו, ניתן למכור את הבית ולהמשיך לגור בו כל החיים, עד 120.
מדובר בפתרון פיננסי חדשני בישראל שמאפשר לנצל את שווי דירת המגורים, לצורך דאגה לעתיד הכלכלי בגיל השלישי – וזאת ללא צורך לעזוב את הבית.
במודל זה אתם מגדילים את ההכנסות שלכם בצורה משמעותית ויוצרים לעצמכם בטחון כלכלי.
לסיכום
אם גם אתם מקבלים פנסיה נמוכה לצד קצבת זקנה, שאינה מספיקה לכם לצורך שיפור איכות החיים, ייתכן שכדאי לכם לבדוק את מודל ירושה עצמית והאם הוא מתאים לצרכים שלכם.
רוצים לבדוק איתנו איך אפשר לחיות טוב אחרי הפנסיה בלי דאגות? צרו איתנו קשר דרך האתר.